30 de gânduri din cartea Estera

The Book Of EstherAm ascultat săptămâna aceasta cartea biblică Estera, în extraordinara versiune „The Word of Promise” (mulțumesc Marius Bratu). Apoi am recitit-o și studiat-o. M-a cucerit. Cu gânduri mai vechi și mai noi. Am ales 30. Poate că unele te vor face să o recitești… Cine știe dacă nu pentru o vreme ca asta ai ajuns aici?

 

Zero șanse. Potențial +infinit

O fată orfană ajunge împărăteasa imperiului medo-persan. Rețeta de best seller. Doar că aici e… realitate.

Dumnezeu

S-a spus că este cartea biblică în care nu apare numele lui Dumnezeu. Da, dar nu poți să nu vezi semnătura Lui.

Nume

Estera capătă trecere oriunde se duce, de la bun început până la sfârșit (2:9; 2:15; 2:17; 8:5). E un fel al ei de a fi plăcută ca un mir (Hadasa), de a străluci ca o stea (Estera).

Discreție

La sfatul lui Mardoheu, Estera nu-și face cunoscute poporul sau nașterea (2:20). Azi am spune că e discretă cu privire la naționalitate sau religie. Poți să câștigi doar prin ce ești și nu prin ce spui că ești?

Anonimi

Estera nu-și spune neamul (religia). Haman nu spune pe față cine e poporul care-l deranjează. Nici împăratul nu spune despre cine e vorba în mărirea pe care vrea să o acorde unui slujitor credincios. (Nici Dumnezeu nu Se bagă în față.)

Virginitate

Să recunoaștem parcursul: fetele aduse la împărat erau frumoase și fecioare (2:3), apoi se făceau și mai frumoase (2:12). În final fiecare dintre ele, după o noapte cu împăratul (2:14), trecea în categoria țiitoarelor (2:14). Estera a parcurs acești pași. Nu s-a pierdut printre altele, ci a rămas cunoscută. Ca împărăteasă.

Carpe diem?

Pe orice femeie „o lăsau să ia cu ea tot ce voia” (2:13) când trecea în casa împăratului. Estera nu ia nimic altceva decât ce îi spune famenul care-i arătase favoare (2:15). Nu este o apucătoare. Ea nu crede în „trăiește clipa”. Nu o dată împăratul îi va oferi orice, chiar jumătate din împărăție (5:3; 5:6; 7:2).

Soția unui păgân

Este evreică, dar este aleasa unui împărat păgân. Cam pe dos. La fel cum Iosif este însurat de faraon cu Asnat, fata preotului lui On (Geneza 41:45). Cum le-ar vorbi mai intim Dumnezeu păgânilor? Iată dovada că îi iubește.

După faptă nicio răsplată

Mardoheu salvase viața împăratului. Fără a primi vreo cinste (6:3). Fără a o cere vreodată!

Egoism

Haman primește aprecierea împăratului și invitația împărătesei. Este în al nouălea cer. Dar se împiedică de protestul lui Mardoheu, un simplu om (5:9 și 5:13).

Un popor aparte

„În toate ținuturile împărăției tale este risipit un popor deosebit între popoare, care are legi deosebite de ale tuturor popoarelor și nu ține legile împăratului. Nu este în folosul împăratului să‑l lase liniștit. Dacă împăratul găsește cu cale, să se scrie o poruncă pentru ca ei să fie nimiciți.” Ideal pentru poporul rămășiță (Apocalipsa 12:17).

13 – număr cu ghinion

În ziua a 13-a a primei luni se scrie porunca de exterminare a iudeilor (3:13). În ziua a 13-a a ultimei luni ar urma să aibă loc tragedia. Ziua a 13-a, care era ziua execuției lor, devine ziua răzbunării lor. Zilele a 14-a și a 15-a, care ar fi fost de doliu, devin zile de ospăț, de odihnă și de bucurie (9:21-22).

Porunci

Mardoheu i-a poruncit Esterei (4:8) să se ducă la împărat pentru evrei. Estera i-a poruncit lui Mardoheu să postească pentru ea în demersul față de împărat (4:17). Adevărați robi.

Frumusețe

Estera este eroină nu doar prin frumusețea ei (orice miss ar fi putut ajunge până în patul împăratului). Ci prin curajul și credința de care a dat dovadă… „în ciuda legii” (4:16).

Prima doamnă

E prima doamnă a superputerii vremii ei. Dar și slujitoare, cu viața, a poporului ei. Așa arată o eroină. Mamă în Israel (Judecătorii 5:7).

Postul

Iată o adevărată ocazie de post: o criză fenomenală, o concentrare maximă, o predare deplină (4:16-17). De ce ar fi postit dacă nu din credința în Dumnezeu?

Suport

Când Estera cerere tuturor să postească, parcă e Domnul Hristos, care le cere ucenicilor să-L însoțească în rugăciune (Matei 26:36-41).

Timing

Estera, tu trebuie să riști prima. Să mori sau să fii prima care trăiești!

Insomnie

Cine nu-l lasă pe împărat să doarmă în noaptea aceea? (6:1)

Pecetluiri

Seara, soarta lui Mardoheu fusese pecetluită de către Haman – avea să moară. Dimineața îi era pecetluită de împărat – avea să trăiască!

In and out

Estera e atrăgătoare și după multe luni de cosmetică (2:12), dar și după trei zile de post (5:1).

Roluri

Haman este tartorele. Împăratul este cel păcălit. Iar Estera este cea mai scumpă victimă. Totuși ea le pune masa și le slujește ambilor, deși știe că viața ei este în pericol. Din nou modelul lui… Hristos! (Ioan 13:14, 18, 26)

Ce pierzi?

„Vrăjmașul n-ar putea să înlocuiască pierderea făcută împăratului” (7:4).  Împărate, habar n-ai că-ți omori nevasta. Că-l pierzi pe cel ce-ți va fi cu adevărat mâna dreaptă. (Se repetă cazul lui Daniel și al tinerilor din Babilon; vezi Daniel capitolele 2, 3 și 6).

Hotărâri

Alții hotărăsc pentru Estera: Mardoheu, Hegai, în final împăratul. Până când ea hotărăște pentru poporul ei. Cu viața.

Legea mezilor și a perșilor

Mardoheu e prim-ministru. Estera e împărăteasă. Împăratul e în favoarea lor. Și totuși legea nu poate fi schimbată (vezi Daniel 6:15). Dar dacă Dumnezeu răstoarnă împărați (Daniel 2:21), El poate răsturna orice situație.

Legitimă apărare

Evreii puteau „să se adune și să-și apere viața” (8:11; 9:16). Nu au jefuit pe nimeni. Doar s-au apărat împotriva celor ce au mai avut totuși nebunia să îi atace (9:10 și 15).

Convertire

Mulți oameni dintre popoarele țării s-au făcut iudei (8:17).


If

„Dacă va fi să pier, voi pieri!” (4:16).

Retorica întrebare

„Cine știe dacă nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la împărăție?” (4:14)

Epitaf

„A căutat binele poporului său și a vorbit pentru fericirea întregului său neam.” (10:3)

Reclame

Ce părere ai? / What do you think?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.