Luminile Nordului

În curând vom publica aici un interviu pe marginea cazului Bodnariu vs Barnevernet, cu oamenii care (încă) sunt acolo. Dincolo de cortina norvegiană.

În România este cunoscut drept „Cazul Bodnariu”. De câteva zile a apărut și „Cazul Nan”. Poate vor mai apărea și altele. (Chiar MAE a recunoscut că mai multe familii de români au avut de-a face cu Barnevernet în ultimii ani – 13 situații gen Bodnariu.) Cazul Bodnariu a răzbătut însă greu și pentru o vreme a fost ecranat. Planau temeri despre necunoscuți – nu cumva Bodnariii or fi niște fanatici care și-au maltratat copiii? Pe de altă parte ne înghionteau niște certitudini reci – cum ar fi posibil astfel de abuzuri ale autorităților, căci norvegienii ne sunt modele la multe capitole? Cazul a fost inspectat amănunțit în tot ce a însemnat și a avut la dispoziție mass media.

La invitația unui coleg pastor, am ales să particip la demonstrația de protest din capitala europeană din 9 ianuarie, alături de membrii mai multor biserici. În vederea participării la acest miting de protest (pașnic), mi-am făcut propria cercetare asupra subiectului, și am postat-o aici pe 3 ianuarie (https://salcianu.wordpress.com/2016/01/03/bodnariu-vs-barnevernet/). Mă temeam să nu fiu ca efesenii convocați în piață despre care Biblia spune că „unii strigau una, alţii alta, căci adunarea era în învălmăşală, şi cei mai mulţi nici nu ştiau pentru ce se adunaseră” (Faptele apostolilor 19:32). Mi-am format propria opinie și am participat. Spre încântarea multora, evenimentul a fost bine organizat. Am scris despre el aici (http://adventistbruxelles.org/europa-de-ce-taci/), și am postat o galerie foto (https://www.facebook.com/christian.salcianu/media_set?set=a.1138634282814900.1073741829.100000050162242&type=3).

Zilele acestea, prin mijlocirea unui cunoscut, mi s-a oferit ocazia de a vorbi cu două persoane, români care trăiesc în Norvegia. Unul este părinte, cap de familie, credincios creștin și în calitatea aceasta de părinte a fost dispus să-mi răspundă unor întrebări. Celălalt este jurist, angajat în sistemul norvegian, cunoscător la firul ierbii al unor probleme care ne interesează și pe care le-am dori făcute mai clar. Alături de câțiva prieteni am lansat deja o serie de întrebări. Altele vor urma. În curând vă vom oferi deci două opinii ale unor oameni neimplicați în cazurile amintite (asta ca să eliminăm din start ideea părtinirii, alta decât că sunt români). Ne așteptăm la un duș scoțian: cald și rece, emotiv și analitic, poate punându-l pe Dumnezeu înainte sau doar pe om, gata de protest în stradă sau mereu pregătit pentru o nouă înfățișare.

LNDuminică seara vom posta interviul „Luminile Nordului – De unde atâtea umbre în spatele cortinei norvegiene?” (Un interviu cu cei de acolo.)

Întrucât interviul se anunță deja a fi în două, dacă nu trei episoade, vă așteptăm întrebările la adresa christian.salcianu@gmail.com

Reclame

3 gânduri despre &8222;Luminile Nordului&8221;

Ce părere ai? / What do you think?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.